Laat hier even weten of je wel of niet naar de A.L.V. van Kookvereniging de Eenhoorn komt.
Dat kan met bovenstaande knoppen ( via e-mail ) aangegeven worden. Graag je voor-en achternaam mailen
De notulen van de vorige vergadering ( 31-1-23 ) staat hier
___________________________________________________________________________________________________________________
ALV 30 oktober 2024
Beste leden van onze kookvereniging,
Op de komende ALV algemene ledenvergadering zullen we verantwoording afleggen over het afgelopen jaar. Op financieel gebied en op het organisatorische vlak.
Natuurlijk vinden we het heel belangrijk dat u aanwezig bent op woensdag 30 oktober om 19:30 uur in Wijkcentrum de Huesmolen ,in de Regenboogzaal. (direct vanuit de kantine bereikbaar).
Maar dit jaar extra belangrijk omdat we twee grote kwesties willen voorleggen:
- Welke kant gaan we op met ons menu?
- Welke financiële keuzes gaan we maken?
Indien je niet aanwezig kunt zijn op de ALV wil ik je vragen toch de onderstaande teksten te lezen en ons je keuzes en afwegingen ( schriftelijk) te laten weten
Onze menu’s
Na het plotselinge en tragische overlijden van Hans Kuin hebben we snel twee (gepensioneerde) chefs bereid gevonden om ons uit de brand te helpen met de menu’s
.
Steef Gronheid (die alsnog zelf ook ziek werd en herstellende is), John Nierop en zelfs Constant Fonk hebben de afgelopen tijd de menu’s bepaald.
Pieter Wissekerke, die vanuit de vereniging, voor ons in vele afgelopen jaren, de aangeleverde menu’s transformeerde tot werkbare menu’s is afgelopen zomerreces gestopt. Jos Besseling, jullie welbekend, heeft het stokje overgenomen en vult dat weer op een goede manier in.
Desalniettemin lopen we met een aantal vragen rond en dienen er keuzes gemaakt te worden. Onze menu commissie vraagt terecht, het bestuur, om richting aan te geven.
Motivatie
In een veranderende maatschappij met veranderende smaken en eetgewoonten zou het goed zijn om naar onszelf te kijken of we misschien niet sommige zaken, zoals het menu, daarin mee moeten veranderen. Inkoopprijzen zijn fors gestegen en tot nu toe koken we vooral Franse keuken met variaties daarin.
Vegetarische gerechten
Zo kookte men voorheen nogal vet, wel lekker, maar gezondheid-technisch gezien niet zo goed. Bewezen is dat veel vis en groenten echt gezonder is.
Twee jaar terug hebben we afgesproken dat we minimaal 5 keer per jaar een vegetarisch gerecht in onze menu’s zouden doen. Ondertussen is er bijna bij elk menu wel sprake van een vegetarisch gerecht. Ik heb niemand daarover horen mopperen.
Zouden we dat dan niet standaard maken? Het gebeurt nu ook al.
Daarmee komen we dan tegemoet aan een gezondere leefwijze en blijven we interessant voor veel bestaande leden en potentiële nieuwe en jongere leden, die opgroeien in deze gezondere leefwijze. Ook zijn groenten gewoon goedkoper dan vlees en vis. We willen zeker vlees en vis niet uitbannen, wel meer balans in het menu.
Hoger niveau koken
Bij een hoger niveau koken horen andere technieken (en misschien wel andere externe chefs?) meer en andere ingrediënten, etc.
Simpeler niveau koken
Bij een simpeler niveau worden we praktischer (kunnen we eventueel zelf menu’s bedenken), minder gerechten, misschien vier i.p.v. vijf ?, gebruik van hulp grondstoffen, halffabricaten, en waarschijnlijk meer controle over de inkoopkosten, etc.
Fusion
Op dit moment is er veel aan de hand in restaurant land en met de kookstijlen. Kijk maar naar de vele soorten wereldkeukens, waar veel combinaties elkaar kruisen en leiden tot smaakvolle en creatieve gerechten van jonge, veelbelovende koks. In Hoorn is Quirijn Bakker van restaurant Quidine een goed voorbeeld. Hij combineert het oude keukenambacht met nieuwe invloeden (Fusion). In 2025 gaat hij voor ons ook een menu maken.
Fusion, ook aangeduid als fusion keuken, fusion cuisine of vergelijkbare termen, is een aanduiding voor een stijl van koken die elementen van verschillende culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken combineert. De onderlinge beïnvloeding kan samenhangen met migratiestromen of met welbewust experimenteren.
In het eerste geval is veelal sprake van door migranten “meegenomen” gerechten, die (al dan niet geleidelijk) aan de smaakvoorkeuren van het nieuwe woonland worden aangepast.
Hierna kan een geleidelijke versmelting van culinaire tradities plaatsvinden.
In het tweede geval worden culinaire vernieuwingen ontwikkeld door vaak gerenommeerde koks, die daarbij ook technisch complexe kooktechnieken vaak niet schuwen.
Ons voorstel zou zijn om jullie toestemming te vragen om onze huidige chefs te vragen hier iets mee te gaan doen, en tevens andere chefs te zoeken die hier al mee werken.
- Graag jullie stem voor wel of niet standaard één vegetarisch gerecht per menu.
- Graag jullie stem voor wel of niet een hoger niveau van koken.
- Graag jullie stem voor wel of niet simpeler niveau koken.
- Graag jullie stem voor wel of niet ‘fusion’ (fusie) in onze menu’s.
Financieel.
Afgelopen jaar hadden we vooraf een tekort begroot en dat is ook uitgekomen.
Oorzaken daarvan zijn achterstallig onderhoud, vervangingskosten van o.a. de vaatwasser, een ijsmachine, een Magimix, hogere loonkosten reparateurs, gestegen energiekosten, bizar gestegen inkoopkosten en dat bij een gelijkblijvend aantal leden betekent dat je kosten per lid stijgen.
Aan de andere kant hebben we geïnvesteerd in slimme meters bij o.a. de thermostaat, plastic isolatie flappen in de koelcel en aantal andere maatregelen, waardoor onze energiekosten sterk zijn teruggelopen t.o.v. vorig jaar.
We hebben daardoor zelfs geld teruggekregen van onze energieleverancier!
Onze penningmeester Onno en secretaris Michel hebben enorm veel energie en ideeën uitgevoerd om kosten te besparen en geld terug te krijgen.
Ook hebben we voor onze publiciteit en gezicht naar buiten toe geïnvesteerd in een nieuwe website. We hopen dat jullie die bevalt en zullen daar naast de eenmalige kosten nog jaarlijks wat kosten voor onderhoud, veiligheid en aanpassing betalen.
Dat is natuurlijk in contrast met de luxe die we de afgelopen 20 jaar of langer hebben gehad met Dick van der Biezen, die de oude website allemaal zelf heeft gebouwd en onderhouden.
De keuze voor een nieuwe website was gebaseerd op het feit dat alleen Dick wist hoe het werkte (risico).
Nu hebben we een modulair algemeen bekende techniek, die door meerderen onderhouden kan worden, en omdat we een frisse presentatie wilden om nieuwe en jongere leden te werven.
Op de afgelopen cultuurmarkt hebben ruim 30 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te koken, en een eventueel lidmaatschap.
We zijn nog druk bezig om al deze mensen te benaderen en in één van de groepen te laten meekoken. De cultuurmarkt wil, wegens drukte, waarschijnlijk niet verder met ons. “We zijn niet cultureel genoeg” is de boodschap. We gaan er alles aan doen om hun op andere gedachten te brengen, maar evengoed moeten we dus andere sporen zoeken om te werven.
Daartoe hebben we ook een aangepaste flyer gemaakt, die we nog meer willen gaan verspreiden onder potentiële leden in bepaalde straten, waarvan we denken dat daar mogelijk leden wonen. Als jullie daar ideeën over hebben horen we dat graag, maar nog mooier is het als jullie een straat nemen en flyeren.
Om een (begroting)tekort aan te pakken kun je verschillende dingen doen:
- Contributieverhoging van in dit geval €2,- per maand per persoon,
- Meer leden werven zodat de kosten over meer mensen gedeeld worden, 170 leden zou nu beter zijn, gezien de huidige vaste kosten, we zitten op ±150 leden.
- Bezuinigen op uitgaven (variabele)uitgaven in dit geval bijvoorbeeld inkoop ingrediënten,
- Bezuinigen op uitgaven en gebruik faciliteiten door 4 gangenmenu met amuse,
- Nieuwe activiteiten ontplooien voor/door leden (en andersoortige leden) die geld opleveren en bekendheid genereren.
(Marlies Thijssen heeft bijvoorbeeld een zeer succesvolle vegetarische workshop georganiseerd voor 12 deelnemers en er is nu al een wachtlijst van meer dan 15 personen voor nog een komende workshop , waarschijnlijk in maart 2025)
- Een lid die zelf iets (bijvoorbeeld een workshop of een familie avond) wil organiseren kan de keuken voor €125 per keer huren als vergoeding voor gebruik, verbruik en schoonmaak.
Samenvattend:
- Graag jullie stem voor wel of niet een contributieverhoging van €2,- per maand.
- Graag jullie stem voor wel of niet een bezuiniging op inkoop ingrediënten.
- Graag jullie stem voor wel of niet naar een 4 gangen menu met amuse.
- Graag jullie stem voor wel of niet voor ‘nieuwe activiteiten’ ook toegankelijk voor ‘andersoortige’ leden.
Graag willen we weten hoe jullie over het voorgaande denken, zodat we weloverwogen beslissingen kunnen nemen.
Tot de ALV op 30 oktober in WC de Huesmolen (of jouw schriftelijke reactie op de enquête).
Schriftelijke reacties graag per mail aan: voorzitter@kookvereniging-de-eenhoorn.nl
Namens het bestuur,
Melchior Luitwieler, voorzitter